ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΓΛΥΚΑ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ

Γιατί δε μπορείς να αυξήσεις τη μυϊκή σου μάζα
27/07/2020
Το σύκο και η μεγάλη διατροφική του αξία
31/08/2020

Το καλοκαίρι είναι εδώ και μας κάνει να αναζητούμε συνεχώς γεύσεις δροσερές και υγιεινές για να αντικαταστήσουμε τα γλυκά με τις πολλές θερμίδες .Τα γλυκά αυτά φτιάχνονται συνήθως με ζελέ ( προτιμήστε με στέβια και χωρίς ζάχαρη) , φρούτα, γιαούρτι ή ακόμα και με αβοκάντο .Για να δούμε κάποιες εύκολες ,για τις προτιμήσεις του καθενός.

  1. Σοκολατένια μους αβοκάντο με πορτοκάλι (234kcal /μερίδα)

Συστατικά

  • 2 μπανάνες ώριμες
  • 2 αβοκάντο ώριμα
  • 60γρ χουρμάδες απυρήνωτους
  • 4κς κακάο σε σκόνη
  • 100γρ χυμό πορτοκαλιού
  • Ξύσμα πορτοκαλιού από ένα πορτοκάλι

Για το σερβίρισμα

  • 8 φέτες πορτοκάλι
  • δυόσμο, φουντίτσες

Μέθοδος εκτέλεσης

  • Κόβουμε τις μπανάνες σε κομμάτια και τις βάζουμε στην κατάψυξη για 4 ώρες ή από το βράδυ.
  • Βάζουμε τις μπανάνες, τα αβοκάντο, και τους χουρμάδες στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια και χτυπάμε για 2-3 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους και διαλυθούν οι χουρμάδες.
  • Προσθέτουμε το κακάο, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμα μέχρι να ομογενοποιηθούν με τα υπόλοιπα υλικά.
  • Μοιράζουμε σε μπολάκια και σερβίρουμε με τις φέτες πορτοκαλιού και τις φουντίτσες δυόσμου.

 

  1. Πανακότα αμυγδάλου (72 kcal /μερίδα)

 

Συστατικά

Για το σερβίρισμα

  • φρέσκα μούρα
  • μέλι
  • φύλλα δυόσμου

Μέθοδος εκτέλεσης

  • Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ και προσθέτουμε νερό. Αφήνουμε στην άκρη 3-4 λεπτά να μαλακώσουν.
  • Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε 300 γρ. από το ρόφημα αμυγδάλου, τη ζάχαρη, τη βανίλια και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε μέχρι να πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε τη ζελατίνη αφού την έχουμε στύψει καλά με τα χέρια μας. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
  • Βάζουμε το υπόλοιπο ρόφημα αμυγδάλου και ανακατεύουμε.
  • Μεταφέρουμε σε δοσομετρικό δοχείο και γεμίζουμε ποτηράκια ή φόρμες.
  • Μεταφέρουμε στο ψυγείο και αφήνουμε 2-3 ώρες να σφίξουν καλά.
  • Σερβίρουμε με φρέσκα μούρα, μέλι και φύλλα δυόσμου.
  1. Ζελέ με πράσινο τσάι και φρούτα ( 26kcal/μερίδα)

 

Συστατικά

  • 200 γρ. ζελέ σε σκόνη, με γεύση φράουλα με γλυκαντικό
  • 600 ml νερό
  • 500 ml πράσινο τσάι, κρύο, χωρίς ζάχαρη
  • ροδάκινα
  • κεράσια
  • μύρτιλα (blueberries)
  • φύλλα δυόσμου, για το σερβίρισμα

Μέθοδος εκτέλεσης

  • Ζεσταίνουμε το νερό σε μια κατσαρόλα μέχρι να βράσει.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ζελέ με το καυτό νερό προσέχοντας να λιώσει πολύ καλά.
  • Προσθέτουμε το παγωμένο τσάι και ανακατεύουμε καλά.
  • Ψιλοκόβουμε τα φρούτα.
  • Σε μια μεγάλη φόρμα βάζουμε τα φρούτα και το μείγμα με το ζελέ.
  • Μεταφέρουμε στο ψυγείο μέχρι να παγώσει το ζελέ.
  • Σερβίρουμε με φύλλα δυόσμου.

 

  1. Παγωτό με γιαούρτι και μύρτιλα (148kcal/μερίδα)

Συστατικά

  • 280 γιαούρτι στραγγιστό light
  • 170 γρ. μέλι
  • 30 γρ. νερό
  • 400 γρ. μύρτιλα (blueberries)

 

Μέθοδος εκτέλεσης

  • Βάζουμε το γιαούρτι σε ένα μπολ και προσθέτουμε το νερό, τα 60 γρ. μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζουμε τα blueberries και τα 110 γρ. μέλι. Τα χτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν πουρές.
  • Ρίχνουμε το μείγμα από το πολυμηχάνημα σε ένα δοσομετρικό δοχείο.
  • Χρειαζόμαστε μια ειδική φόρμα παγωτού με θήκες. Στρώνουμε σε κάθε θήκη μία στρώση γιαούρτι (1 κ.σ.) και από πάνω 1 στρώση από το μείγμα μούρων. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν και τα δύο μείγματα και έχουν γεμίσει οι θήκες με τα παγωτά μας.
  • Βάζουμε στο κέντρο από ένα ειδικό ξυλάκι για παγωτό και τα βάζουμε στην κατάψυξη για 8-12 ώρες.
  • Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε με λίγα μύρτιλα και βρώσιμα λουλούδια.

 

 

Μαρία Ρίτσου
Μαρία Ρίτσου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος