Gastritida Kai Diatrofki Antimetopisi

Γαστρίτιδα και διατροφική αντιμετώπιση

Γαστρίτιδα, είναι η φλεγμονή που προκαλείται στον γαστρικό βλεννογόνο ,είτε αιφνίδια (οξεία) ,είτε σταδιακά σε βάθος χρόνου (χρόνια). Μπορεί να οδηγήσει σε έλκος στομάχου ή ακόμα και να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του στομάχου. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς με τις κατάλληλες διατροφικές προσαρμογές ,τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους ,αλλά και τη χρήση κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής, μπορούν εύκολα να αντιμετωπίσουν και να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα της γαστρίτιδας.

Αίτια και παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση γαστρίτιδας είναι συνήθως μια πιθανή λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, η λήψη ΜΣΑΦ (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα) τα οποία συχνά καταναλώνουμε χωρίς ιατρική συνταγή ως παυσίπονα, η λήψη κορτιζόνης, κάποιες αυτοάνοσες αντιδράσεις του οργανισμού( νόσος Crohn), ακόμα όμως και η ηλικία αλλά και η κατάχρηση αλκοόλ.

Συνηθέστερα, η γαστρίτιδα εκδηλώνεται με επίμονο πόνο ή αίσθημα καψίματος στο στομάχι, ναυτία, εμετούς (μπορεί να έχουμε και παρουσία αίματος), αίσθημα πληρότητας μετά το φαγητό και συμπτώματα αναιμίας( αίσθημα κόπωσης, ζάλη και ωχρότητα).

Ασθενείς που πάσχουν από γαστρίτιδα, προκειμένου να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα της φλεγμονής, καλό είναι να ακολουθούν τις παρακάτω συμβουλές:

  • Να καταναλώνετε 5 γεύματα ημερησίως με χρονική απόσταση μεταξύ τους 2-3 ώρες.
  • Μη μένετε νηστικοί για πολλές ώρες και αποφύγετε την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων στα γεύματα.
  • Να τρώτε αργά και να μασάτε καλά την τροφή σας.
  • Προσπαθήστε να καταναλώνετε το τελευταίο γεύμα 2-3 ώρες πριν κοιμηθείτε.
  • Αποφύγετε να καταναλώνετε καφέ, τσάι, κακάο και ροφήματα τύπου cola, σοκολάτα, όξινες τροφές στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η σάλτσα ντομάτας, κρεμμύδι, σκόρδο, καρυκεύματα και αλκοόλ.

Τρόφιμα που πιθανόν να ενισχύσουν τα συμπτώματα της γαστρίτιδας και να προκαλέσουν δυσφορία είναι όλα τα συσκευασμένα και τυποποιημένα τρόφιμα όπως κρουασάν, μπισκότα, ορισμένα δημητριακά, κριτσίνια και παξιμάδια με σπόρους ή σουσάμι, πατατάκια και ορισμένοι ξηροί καρποί. Επιπλέον, ωμά πράσινα λαχανικά καθώς και η ντομάτα είναι καλό είναι να αποφεύγονται όπως επίσης και τα εσπεριδοειδή φρούτα αλλά και οι χυμοί τους. Πλήρη γαλακτοκομικά, κρέμες γάλακτος ,σαντιγύ και λιπαρά τυριά καθώς και πολύ λιπαρά κρέατα ,αλλαντικά και λουκάνικα, τηγανητά, βούτυρα αλλά και γλυκά αποτελούν επίσης τρόφιμα που ενισχύουν τα συμπτώματα της γαστρίτιδας.

Η γαστρίτιδα αποτελεί πλέον πολύ συχνή πάθηση του στομάχου και είναι μια κατάσταση επίπονη και ενοχλητική. Προσοχή στις καθημερινές μας συνήθειες και ιδιαίτερα στη διατροφή που ακολουθούμε, μπορεί να έχουν θεαματικά αποτελέσματα και να διατηρούν τα συμπτώματα της φλεγμονής σε ύφεση.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.