Cara

Διατροφή κατά του καρκίνου

Η διατροφή έχει ιδιαίτερη σημασία στην εμφάνιση του καρκίνου. Ένα μεγάλο ποσοστό της τάξεως 30%-40% μπορεί να προληφθεί με τα κατάλληλα διατροφικά σχήματα σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό διεθνούς έρευνας καρκίνου.

Μία υγιεινή διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες παρεμβαίνει παρεμποδίζοντας τον σχηματισμό καρκινογόνων ουσιών, δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες προκαλούν εκφυλισμό των κυττάρων και επιβραδύνει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Συστήνεται η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών εποχής καθημερινά, και η μείωση ποσότητας του κρέατος.

Αποφευγετε τα τροφίμα με καρκινογόνες ουσίες. Οι πιο γνωστές καρκινογόνες ουσίες είναι οι νιτροζαμίνες που βρίσκονται στα αλλαντικά, τα πρόσθετα τροφίμων που είναι πάνω από 300 είδη και αυξάνουν τη ζωή των προϊόντων στα οποία προστίθενται, και οι χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε επεξεργασμένα τρόφιμα και τους προσδίδουν έντονο χρώμα. Οπότε αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα αφού σχετίζονται με την εμφάνιση όγκων σε μεγάλες δόσεις.

Μειώστε την πρόσληψη καπνιστών και παστών τροφίμων. Περιέχουν νιτρικά τα οποία είναι υπεύθυνα για τον καρκίνο οισοφάγου και στομάχου.

Μειώστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες του Π.Ο.Υ. (Παγκ. Οργανισμού Υγείας) η πρόσληψη κρέατος πάνω από μία φορά την εβδομάδα μπορεί να συντελέσει στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Η συχνή κατανάλωση trans-λιπαρών οξέων είναι υπεύθυνη για την δημιουργία καρκινικών κυττάρων. Μειώστε την κατανάλωση βούτυρου, μαγιονέζας, πλήρη τυριών, λίπος από το κρέας και τη πέτσα, τυποποιημένα και προτηγανισμένα τρόφιμα τρόφιμα.

Επίσης η αυξημένη κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών  μπορεί  να προκαλέσει καρκίνο στους μαστούς, στο στομάχι και στην στοματική κοιλότητα.

Επιλέξτε την κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως πιπεριές, ελαιόλαδο, πορτοκάλια, ξηρούς καρπούς, αβοκάντο, μπρόκολο,  κόκκινο κρασί , κουνουπίδι, ντομάτες κτλ. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες του σώματος, μειώνουν τον εκφυλισμό και την οξείδωση των κυττάρων.

Σημαντικό για τα άτομα τα οποία είχαν νοσήσει η νοσούν από καρκίνο είναι να αποφεύγουν τα trans-λιπαρά οξέα τα οποία βρίσκονται κυρίως στα προτηγανισμένα τρόφιμα, σε προϊόντα fast food, αλλά και η κατανάλωση κόκκινου κρέατος θα πρέπει να είναι χαμηλή. Τις αν’αγκες τους για πρωτεινη μπορούν να τις καλύψουν από λευκό άπαχο κρέας όπως κοτόπουλο, ψάρι, γαλοπούλα , κουνέλι αλλά και ξηρούς καρπούς και γαλακτοκομικά προιόντα. Επίσης η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο αφού έχει αποδειχθεί ότι επιταχύνει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Η διατροφή ενός ατόμου το οποίο πάσχει ή έπασχε από καρκίνο πρέπει να αποτελείται κυρίως από μη επεξεργασμένα δημητριακά, όσπρια, λαχανικά, άπαχο κρέας, φυτικά έλαια, και φρούτα.

Τέλος, συμπερασματικά ιδιαίτερα όταν υπάρχει γενετική προδιάθεση δεν μπορούμε να προστατευθούμε 100% από τον καρκίνο, αλλά η διατροφή μπορεί να ελέγξει παράγοντες που αυξάνουν την εμφάνισή του.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.