Τυριά και η διατροφική τους αξία

Χορτοφαγική Δίαιτα
17/01/2017
Η αλήθεια για τη γλουτένη
07/02/2017

Παρά τις θερμίδες και τα λιπαρά του, δεν μπορούμε να βγάλουμε το τυρί από τη ζωή μας αφού εκτός του ότι είναι πολύ νοστιμο, και ταιριάζει σε κάθε πιάτο, έχει και τεράστια θρεπτική αξία. Η κατανάλωση τυριού έχει σημαντικά οφέλη, αφού μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από παθήσεις των οστών και από οδοντικές φθορές, ενώ μπορεί δυνητικά να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων ασθενειών.

Το τυρί είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας παρόμοιες με εκείνες του κρέατος και παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Λόγω της ωρίμανσης που υφίσταται το τυρί, η πρωτεΐνη διασπάται με αποτέλεσμα να αφομοιώνεται πλήρως από τον οργανισμό και να είναι περισσότερο εύπεπτο. Η αναλογία του σε πρωτεΐνες εξαρτάται κυρίως από την ποσότητα ξηρής ύλης που περιέχει. Οι πρωτεΐνες του βοηθούν στην επιδιόρθωση των κατεστραμμένων ιστών του σώματος και στην ανάπτυξη αντισωμάτων για την καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Επίσης, το τυρί και τα τυροκομικά προϊόντα περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β που είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του του καρδιαγγειακού, αναπαραγωγικού, ανοσοποιητικού και νευρικού σύστημα.

Μεταξύ άλλων, τα τυριά αποτελούν εξαιρετική πηγή ασβεστίου. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλλει ανάλογα με το είδος. Γενικά τα κίτρινα τυρία (π.χ. παρμεζάνα, γραβιέρα, grana padano) περιέχουν περισσότερο ασβέστιο σε σχέση με τα λευκα (φέτα, ανθότυρο cottage κλτ). Σε γυναίκες με υψηλές ανάγκες ασβεστίου (έγκυες και εμμηνοπαυσιακές) αλλά και σε άτομα με οστεοπορωση ή οστεοπενία, που αποφεύγουν την κατανάλωση γάλακτος, το τυρί είναι μία εξαιρετικά καλή εναλλακτική πηγή.

Τα τυριά περιέχουν μικρά ποσά λακτόζης γι’ αυτό και μπορούν να καταναλωθούν από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη. Τα μαλακά τυριά έχουν 50% λιγότερη λακτόζη από το γάλα, ενώ στα σκληρά τυριά η περιεκτικότητα σε λακτόζη μειώνεται. Αυτό συμβαίνει λόγω της ζύμωσης που υφίσταται η λακτόζη κατά την παρασκευή του τυριού με αποτέλεσμα να γίνονται πιο φιλικά στο πεπτικό σύστημα.

Το λίπος είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την υφή,  και τη γεύση ενός τυριού. Η περιεκτικότητα των τυριών σε λιπαρά ποικίλλει ανάλογα με το είδος του Το πλήρες τυρί περιέχει σημαντική ποσότητα λίπους που κυμαίνεται στο 30-48% . Από αυτά τα λιπαρά τα περισσότερα είναι κορεσμένα που επιβλαβή για την υγεία. Είναι εμφανές λοιπόν ότι το τυρί θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο και ιδιαίτερα από τα άτομα που εμφανίζουν υψηλές τιμές χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων αίματος. Επίσης είναι καλό να αντικαθιστούμετα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα με Light που δε στερούνται σε διατροφική αξία αλλά παρέχουν λιγότερα λιπαρά και λίπος.

 

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ενδεικτικά τις θερμίδες και τις ποσότητες σε λιπαρά ανά είδος τυριού (ανά μερίδα 30γρ)

ΤΥΡΙΑ

 

ΛΙΠΑΡΑ ΘΕΡΜΙΔΕΣ

KCAL

Ανθότυρο Ηπείρου

 

5 gr  68
Ανθότυρο Κρήτης

 

4,2 gr 54
Ανθότυρο Μακεδονίας

 

 4 gr 53
Γραβιέρα Κρήτης

 

9,7 gr 118
Γραβιέρα Νάξου

 

9,7 gr 123
Κασέρι Μακεδονίας

 

9 gr 113
Κασέρι Νήσων Αιγαίου

 

6,4 gr 88
Κασέρι Ηπείρου

 

8,9 gr 110
Κεφαλογραβιέρα Ηπείρου

 

8,1 gr 103
Κεφαλογραβιέρα Πελοποννήσου

 

 8 gr 104
Κεφαλογραβιέρα Στερεάς Ελλάδας

 

10 gr 122
Κεφαλοτύρι Ηπείρου

 

 5,5 gr 81
Κεφαλοτύρι Κρήτης

 

 7,5 gr 103
Κεφαλοτύρι Μακεδονίας

 

10 gr 121
Μυζήθρα Θεσσαλίας

 

2,7 gr 46
Μυζήθρα Κρήτης

 

4,8 gr 61
Μυζήθρα Μακεδονίας

 

3,7 gr 55
Τελεμές Θεσσαλίας

 

7,6 gr 89
Τελεμές Θράκης

 

 7,3 gr 86
Τελεμές Μακεδονίας

 

6,5 gr 77
Φέτα Ηπείρου

 

6,3 gr. 78
Φέτα Θεσσαλίας

 

7,5 gr 89
Φέτα Μακεδονίας

 

7 gr 83
Φέτα Πελοποννήσου

 

6,8 gr 83
Φέτα Στερεάς Ελλάδας

 

7,5 gr 90
Τσένταρ

 

9,9  gr 121
Παρμεζάνα

 

7,7 gr 118
Ένταμ

 

7,9 gr 101
Έμενταλ

 

8,3 gr 114
Γκούντα

 

8,2 gr 106
Ροκφόρ

 

9,2 gr 111
     
Cottage

 

1,3 gr 29
Cottage light

 

0.8 gr 23
Regato

 

25 gr 107
Regato light

 

4,8 gr 84
Ημίσκληρο

 

8,4 gr 102
Ημίσκληρο light

 

5,3 gr 82
Καλαθάκι Λήμνου

 

5,8 gr 83
Καμαμπέρ

 

7,3 gr

 

90
Κατίκι Δομοκού

 

3,9 gr 51
Κατσικίσιο

 

6,2 gr

 

76
Κίτρινο

 

8,1 gr 108
Κίτρινο light

 

3 gr 48
Κρέμα

 

10,3 gr 103
Κρέμα light

 

3,6 gr 49
Λαδοτύρι Μυτιλήνης

 

9,7 gr 119
Λευκό ελαφρύ

 

3,6 gr 55
Λευκό

 

6,9 gr 81
Μανούρι Θεσσαλίας

 

15,6 gr 151
Μανούρι Μακεδονίας

 

12,8 gr 126
Μασκαρπόνε

 

12,6 gr 119
Μετσοβόνε

 

8,7 gr 113
Μοτσαρέλα

 

6,7 gr 90
Μοτσαρέλα light

 

2,1 gr 40
Τρίγωνα

 

6,4 gr 80
Μαρία Ρίτσου
Μαρία Ρίτσου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος